Wil je geen vacatures missen?

Info sollicitatieprocedure

Ongeacht de functie zijn er 2 selectieonderdelen die standaard zijn opgenomen: de cv-screening en het competentiegericht interview. Alle andere selectieonderdelen zijn specifiek en eigen aan de functie waarvoor je solliciteert.

 

Standaard selectieonderdelen:

 • Cv-screening
  De cv-screening is de eerste fase in onze selectieprocedure. We bekijken jouw cv en motivatiebrief grondig en gaan na of je in aanmerking komt. Heb je relevante werkervaring, opleiding of duidelijke motivatie? Laat dit duidelijk merken en zorg dat je eruit springt!

 • Competentiegericht interview met selectiejury
  Tijdens het competentiegericht interview maakt de selectiejury graag verder kennis met jou. Wat heb je tot hiertoe gedaan? Welke ervaringen heb je opgedaan? Maar ook: wie ben jij? Wat verwacht je van de functie en van je leidinggevende? Het is hét moment om vragen te stellen, ook voor jou! Je moet tenslotte kunnen inschatten of er ook voor jou een match is.

  Wat is een selectiejury?
  De selectiejury bestaat uit een HR consulent werving & selectie, een voorzitter (meestal leidinggevende van de desbetreffende functie), een intern lid (meestal een rechtstreekse collega) en een extern lid (een jurylid dat nauw betrokken is bij de inhoud van de functie).
 • Eindselectie
  Het spannende moment. Na het competentiegericht interview of assessment kiezen we de nieuwe collega. Alle processtappen worden besproken, kandidaten vergeleken en feedback gedeeld. Zo komen we met het selectieteam tot een finale keuze.

  Heb je de job? Top! Nog even de administratie en het contract in orde brengen en je kan starten! Maak alvast op voorhand een loonsimulatie.

  Minder fijn nieuws? Vraag zeker meer feedback en neem dit als waardevolle tips mee naar toekomstige sollicitaties.

 

Specifieke selectieonderdelen:

 

 • Capaciteitsproef
  Een wat? Een capaciteitsproef is een computergestuurde test (abstract, verbaal en numeriek redeneervermogen) die je moet afleggen om eventueel geldig te kandideren, als je wel beschikt over de ervaring, maar niet over het diploma. Als je slaagt voor deze proef, mag je deelnemen aan de vergelijkende selectieprocedure. Op deze manier geven we kansen aan mensen die wel de juiste ervaring hebben, maar niet in het bezit zijn van het gevraagde diploma. In de vacature tekst staat welk diploma gevraagd wordt.

  Indien je graag weet wat je mag verwachten van deze tests, kan je alvast een oefentest afleggen. Graag nog extra oefeningen? Neem dan ook een kijkje op de volgende websites:
  www.vdab.be/tests
  www.jobpunt.be/test-jezelf
  www.123test.nl

 • Online testen
  Je kent ze wel: persoonlijkheidsvragenlijsten, motivatievragenlijsten, een nauwkeurigheid- of planningsoefening. Tijdens deze PC testen krijg je de kans om te tonen wat je kan. De resultaten helpen ons om je nog beter te leren kennen.
 • Schriftelijke/praktische proef
  Een proef op maat van de job waarbij je kan tonen wat je in je mars hebt. Dit kan zowel schriftelijk (kennis) als praktisch (doen). Denk hierbij aan plannen uittekenen voor architecten, juridische cases of het snoeien van rozen. Uiteraard steeds afgestemd op de functie waar je voor solliciteert. De werving & selectie consulent laat je op voorhand weten wat je mag verwachten en waar je moet zijn.
 • Thuisopdracht/ opdracht ter plaatse
  Je al helemaal onderdompelen in je toekomstige functie? Dat kan. Tijdens een concrete case krijg je meteen een beeld van de dagelijkse realiteit in jouw nieuwe rol. Zo kunnen we kijken hoe jij de rol zou invullen en hoe je bepaalde situaties zou aanpakken.

  De opdracht kan je thuis voorbereiden of ter plaatse. Tijdens jouw sollicitatiegesprek licht je deze opdracht toe en stellen we nog enkele bijkomende vragen.
 • Assessment
  Heb je gesolliciteerd voor een leidinggevende rol en ben je geslaagd voor het competentiegericht interview? Tijdens een assessment gaan we nog dieper in op jouw leidinggevende vaardigheden. Je wordt een hele of een halve dag ondergedompeld in een fictieve omgeving waar je actief aan de slag gaat als nieuwe leidinggevende. Een combinatie van redeneeroefeningen, rollenspelen, postbakoefeningen,… geven ons een compleet en genuanceerd beeld van jou.

  Meer informatie over een rollenspel of simulatieoefening vind je bij Selor en Hudson.

 

Werfreserve

Op het einde van het sollicitatieproces, stelt de selectiejury een volgorde op van de geslaagde kandidaten die niet onmiddellijk een jobaanbod krijgen. Het kan zijn dat je niet de enige kandidaat bent die ons proces positief doorloopt. Dat is natuurlijk jammer, maar wel een gigantisch voordeel voor de toekomst. Van zodra er opnieuw een gelijkaardige functie is, binnen de drie jaar, contacteren we de kandidaten op de werfreserve en doen we hen alsnog een jobaanbod. Als je twee keer een jobaanbod weigert, verdwijn je van deze werfreserve.

Over ons

Bij provincie Antwerpen weten we dat diversiteit synoniem staat voor rijkheid. We houden daarbij in het achterhoofd: hoe diverser ons team, hoe rijker onze werking. Vanaf dag één staan jouw talenten en competenties voor ons centraal.

Daarom krijgt talent bij ons alle ruimte. Letterlijk en figuurlijk: van 2.867 km² grondgebied tot onmetelijk veel kansen. Omdat het leven van onze inwoners niet stopt aan de grenzen van steden en gemeenten, zorgen we voor oplossingen die de gemeentegrenzen overstijgen. Dit doen we in heel wat beleidsdomeinen: vrije tijd, ruimte, mobiliteit, economie, landbouw, leefmilieu, waterbeleid, onderwijs, ... Je komt de provincie dan ook vaker tegen dan je denkt. Tijdens een dagje uit in haar parken of domeinen, in één van onze provinciale scholen, fietsend of wandelend langs het routenetwerk of de onbevaarbare waterlopen, op weg naar het werk via onze fietsostrades ...

Meer dan 1700 medewerkers zorgen ervoor dat de provincie Antwerpen een fijne plek is om te werken en te leven. Laboranten, stielmannen, administratief medewerkers, architecten, ingenieurs, poetsvrouwen, consulenten, projectmanagers, … De kans is groot dat er een job is die bij jou past.